Pyszne, małe drożdżówki z marmoladą, które świetnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę na wycieczkę. Puree z dyni nadaje grzebyczkom pięknego żółtego koloru. Polecam :)
400 g mąki pszennej
7 g drożdży suszonych
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
70 g masła
3/4 szkl ciepłego mleka
2 żółtka
3 łyżki puree dyniowego
250 g marmolady
cukier puder do posypania
Ciasto: w misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać rozbełtane z mlekiem żółtka i puree z dyni oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach ok 5x10 cm. Na jednym brzegu nakładać łyżeczkę marmolady, drugi koniec naciąć do 1/3 długości, jak na zdjęciu. Zwinąć grzebyczki. Odstawić na 15 minut.
Grzebyczki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńAleż musiały być pyszne 💛💛💛
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne tak że jeszcze ciepłe znikały z talerza :)))
Usuńślicznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
Usuńurocze, aż szkoda, że wyczerpałam zapasy dyni :)
OdpowiedzUsuńMoże za rok upieczesz? ;)
UsuńŚliczne, fajny kształt i piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję; )
UsuńPyszny pomysł! A ja jeszcze grzebykow nie robiłam,cóż trzeba szybko nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńTrzeba i to koniecznie ;)
UsuńTeż lubię wypieki z dynią, świetny przepis ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBułeczki prezentują się smakowicie :) Szkoda, że nie zrobiłam na zimę purée z dyni.
OdpowiedzUsuńMoże za rok się uda? :)
UsuńDyniowe grzebyki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń