poniedziałek, 28 maja 2018

Lody z masłem orzechowym

Jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Przepyszny mleczo-orzechowy smak i te kawałeczki chrupiących orzechów sprawiły, że zakochaliśmy się w nich. Polecam je z całego serca wszystkim lodożercom :)




500 ml śmietanki 30%
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
5-6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (u mnie z Biedronki)



Śmietankę i mleko mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, cały czas miksując powoli wlewać mleko. Następnie dodawać do masy po łyżce masła orzechowego. Gdy wszystkie składniki się połączą przelać masę do pojemnika i szczelnie zamknąć wieczko. Włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na 5-10 minut aby lody dobrze się nakładały.

Dobrze ubita śmietanka powoduje, że lody nie zamarzną na "kamień", będą puszyste i delikatne.

18 komentarzy:

  1. ale świetny i prosty przepis! pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Jako, ze jestem miłośniczką masła orzechowego, zapisuję sobie przepis -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham masło orzechowe :) Lody stworzone dla mnie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to musi być pyszne? Aż mi ślinka pociekła!
    Zapisuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wyglądaja! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lody zawsze i wszędzie:) Zapowiada się super smak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana!
    Idealne na upały, pyszne:)
    Przepraszam, ale na moim blogu, jakiś chochlik złośliwy "skasował" komentarze!
    Milutko pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)