Naleśniki:
250ml mleka
400ml wody
2 jajka
3 łyżki oleju
300-400g mąki
Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych
szkl śmietanki 30%
2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT
odrobina oleju do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje.
Bardzo ciekawy pomysł na sos, podkradnę z pewnością!
OdpowiedzUsuńFajna naleśniczki :) Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam naleśników, teraz będą za mną chodziły i to dokładnie takie z cynamonem...
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie. Sos mnie bardzo zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo były pyszne :)
OdpowiedzUsuń