piątek, 3 stycznia 2014

Waniliowe babeczki z żurawiną

Lubicie blok waniliowy? W takim razie to deser dla Was. Pyszne, szybkie i efektowne babeczki będą wspaniałym deserem dla małych i dużych łakomczuchów. Jeśli nie macie foremek silikonowych w kształcie róży możecie z powodzeniem zrobić ten deser w zwykłej keksówce.



20 dag mleka w proszku
10 dag cukru
75g masła
1/2 szkl wody
biała czekolada
kilka kropel olejku waniliowego
20 dag żurawiny suszonej

Do miski wsypać mleko w proszku. Czekoladę drobno posiekać. Do miski z mlekiem dodać żurawinę i posiekaną czekoladę. Wymieszać.Do garnuszka przełożyć masło, wodę i cukier. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać wraz z aromatem waniliowym do suchych składników i dokładnie wymieszać. Wylać do silikonowych foremek na babeczki. Schładzać kilka godzin w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ,zaciekawił mnie przepis z dodatkiem mleka w proszku ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo wyglądają w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze, mam pytanie o mleko w proszku - czy ma być słodkie czy nie?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)