środa, 1 stycznia 2014

Babka z nutellą i orzechami

Witajcie w Nowym Roku :)

 Aby osłodzić sobie pierwszy dzień nowego roku upiekłam tą pyszną babkę z nutellą. Inspirowałam się przepisem z mojewypieki.pl. Zmniejszyłam tylko ilość cukru i zamiast orzechów laskowych dodałam włoskie, bo te akurat miałam w domu. Polecam wszystkim wielbicielom czekolady. Babka jest wilgotna i po prostu pyszna :)



120g masła
180g cukru pudru
5 jajek
150g nutelli
3/4 szkl mąki
1 szkl mielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Polewa:
gorzka czekolada 100g
50g masła

migdały siekane do posypania

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać nutelle a później po 1 żółtku. Na koniec wmieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, mleko i kakao. Białka ubić na sztywna pianę ze szcz. soli. Wymieszać z ciastem. Wylać do formy na babkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Po 20 min zwiększyć temp. do 170 st i piec kolejne 30 min do tzw. Suchego patyczka. Ostudzić.

Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać babkę i posypać migdałami.

7 komentarzy:

  1. O tak, ciasto idealne na osłodę! Nutella, orzechy i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm..rozmarzyłam się :) Muszę ją niedługo wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i polecam bo babka jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wszystko to ci lubię;) Nawet taerzyk jakiś mi znajomy;):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, obłędnie czekoladowa :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajną masz foremkę, babka palce lizać.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)