Kiedy jakiś czas temu zastanawiałyśmy się z mamą jakie ciasto upiec na święta, ona uparła się przy "styropianie". Przepis dostała od koleżanki i koniecznie chciała go wypróbować bo słyszała, że jest przepyszny. Trochę sceptycznie podchodziłam to tego ciasta bo miałam już pomysł jaki sernik upiec na święta ale uległam.... i ani trochę nie żałuję :) Ciasto do złudzenia przypomina prawdziwy sernik. Każdy z gości myślał, ze jest on upieczony z sera. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to polecam, jest przepyszne :)
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
5 żółtek
margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1l śmietany 18%
5 białek
1 szkl cukru
200g wiórków kokosowych
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik żurawiny
100g żurawiny suszonej
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Schłodzić
godzinę w lodówce. 1/2 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej
papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Rozsmarować żurawinę ze
słoiczka, posypać suszoną.
Masa: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i
resztę składników. Wymieszać na najniższych obrotach. Wylać na ciasto w
blaszce, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce
bezpośrednio na masę śmietanową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170
stopniach. Schłodzić, najlepszy jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)