piątek, 24 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa z rybą

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i pożywny posiłek. Taką zapiekankę możecie przygotować z makaronu, który został z obiadu. W ten sposób z niewielu składników możecie zrobić coś pysznego. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i otrzymacie smaczne danie kolacyjne lub obiadowe za niewielkie pieniądze.



250g makaronu penne
3 filety tilapii
1/2 brokuła
200ml śmietanki 30%
jajko
15 dag żółtego sera
przyprawa do ryb Kamis
sól, biały pieprz Kamis
przyprawa z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią Kamis



Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Makaron i brokuła ugotować osobno na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Tilapię rozmrozić, pokroic na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z 2 łyżkami sera. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i powtykać miedzy makaron. Kawałki ryby ułożyć na wierzchu. całość zalać śmietanką, posypać serem i przyprawą z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zapiekankę przykryć i zapiekać 30 min w 180 stopniach.


8 komentarzy:

  1. mm smakowicie wygląda. ;)
    moja zapiekanka już sie piecze :D
    dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam śmietanki...czy mogę zalać rosolkiem....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmitana nawet 18% byłaby lepsza, zagęści fajnie sosik. Rosół to już nie to samo.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)