Polecam do kawki :)
Ciasto:
puszka masy makowej( 850g)
6 jajek
100g margaryny
100g siekanych orzechów
100g owoców kandyzowanych
150g mlecznej czekolady
Polewa:
gorzka czekolada
50g masła
Dekoracja:
połówki orzechów włoskich
siekane migdały
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę i orzechy siekamy. Do miski przekładamy masę makową i miksując na najmniejszych obrotach miksera wbijamy po 1 jajku. Gdy jajka dobrze połączą się z makiem, dodajemy, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (24cm) smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach (do tzw suchego patyczka) Ciasto studzimy, najlepiej schłodzić przez kilka godzin.
Polewa: masło rozpuścić w rondelku, do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i udekorować orzechami i migdałami.
Jakie piękne to Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne;) Zniknęło w mig;):)
OdpowiedzUsuńMadziu u nas tez szybko zniknęło ;)
UsuńTo ciasto nedzoe moim debiutem... Mam jednak pytanko- w cieście ma byc masło czy margaryna?
OdpowiedzUsuńW cieście ma być margaryna, choć możesz zastąpić je masłem ;) Powodzenia :)
UsuńMam pytanko czy zamiast mlecznej mogę użyć gorzkiej czekolady?
OdpowiedzUsuńMoże być gorzka czekolada
Usuń