Uwielbiam takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;)
Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt.
Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.
Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą.
Piekłam wspólnie z :
Asią - Jabłecznik z bitą śmietaną
Edytą - Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Iwoną - Jabłecznik z budyniową pianką
Magdaleną - Ciasto z jabłkami
Asią - Jabłecznik kwietniowy
Dorotą - Jabłecznik z patelni
Asią - Jabłecznik pełnoziarnisty
Beatą - Jabłecznik z pianką
Marzeną - Jabłecznik na zimno
mmm...uwielbiam takie ciasta :) pięknie się prezentuje i pysznie wygląda, chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowna. Planuje jutro zrobić szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję Marzenko. Na weekend piecze się już sernik ;)
UsuńPysznie wygląda. Spróbuje zrobić podczas wolnej soboty,
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto :)
UsuńKoniecznie do wypróbowania... pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńDziekuję, rzeczywiście jest pyszna :)
UsuńAsiu szarlotka wspaniała :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Asiu :)
UsuńMoja ulubiona szarlotka, choć ja planuję na jutro troszkę inną wersję :) Fantastyczna, Joasiu!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Beatko :)
UsuńTakie pyszne ciasto zawsze jest trafionym pomysłem:) robiłam kiedyś podobne, ale zamiast bitej śmietany zrobiłam piankę z jogurt i galarerki...wiadomo akcja odchudzanie :) teraz też próbuje odchudzić kolejny znany wypiek :)
OdpowiedzUsuńMonia z jogurtem też na pewno jest smaczna i lekka ;)
UsuńPrzecudnie się prezentuje :) Dzięki Asiu za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziekuję również :)
UsuńJak pysznie się prezentuje, dzięki ASIU za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPycha szarlotka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam taką szarlotkę, a Twoja Asiu wygląda cudownie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko :)
UsuńZnakomicie i smakowicie wygląda ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńdo wszelkich ciaast z jabłkami mam ogromna słabość :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńJaka delikatna. Jest niesamowicie smaczna. Często gościła w moim rodzinnym domu. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWidzę, że mamy coś wspólnego. Ja też uwielbiam takie ciasta :) Pycha:) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńPyszności :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne ciasto i wiem, ze pyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńDziekuję, pozdrawiam :)
UsuńProporcje na biszkopt na jaka blaszkę?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane, 21cmx21cm
UsuńMniam..ale pychotka.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńOk ale w ilu stopniach piec biszkopt?
OdpowiedzUsuńw 180 stopniach :)
UsuńCzy rozmiary blaszki są odpowiednie, mam 2 razy wiekszą, czyli podwoić ilości
OdpowiedzUsuńPodwoić ilość składników 😉
Usuń