piątek, 15 kwietnia 2016

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Uwielbiam takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;)



Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice


Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku 

Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt.

Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.

Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą.

Piekłam wspólnie z :

Asią - Jabłecznik z bitą śmietaną
Edytą - Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Iwoną - Jabłecznik z budyniową pianką
Magdaleną - Ciasto z jabłkami
Asią - Jabłecznik kwietniowy
Dorotą - Jabłecznik z patelni
Asią - Jabłecznik pełnoziarnisty
Beatą - Jabłecznik z pianką
Marzeną - Jabłecznik na zimno

40 komentarzy:

  1. mmm...uwielbiam takie ciasta :) pięknie się prezentuje i pysznie wygląda, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna. Planuje jutro zrobić szarlotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Marzenko. Na weekend piecze się już sernik ;)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Spróbuje zrobić podczas wolnej soboty,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto :)

      Usuń
  4. Koniecznie do wypróbowania... pięknie wygląda i pewnie pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona szarlotka, choć ja planuję na jutro troszkę inną wersję :) Fantastyczna, Joasiu!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszne ciasto zawsze jest trafionym pomysłem:) robiłam kiedyś podobne, ale zamiast bitej śmietany zrobiłam piankę z jogurt i galarerki...wiadomo akcja odchudzanie :) teraz też próbuje odchudzić kolejny znany wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia z jogurtem też na pewno jest smaczna i lekka ;)

      Usuń
  7. Przecudnie się prezentuje :) Dzięki Asiu za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pysznie się prezentuje, dzięki ASIU za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką szarlotkę, a Twoja Asiu wygląda cudownie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomicie i smakowicie wygląda ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. do wszelkich ciaast z jabłkami mam ogromna słabość :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka delikatna. Jest niesamowicie smaczna. Często gościła w moim rodzinnym domu. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że mamy coś wspólnego. Ja też uwielbiam takie ciasta :) Pycha:) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne ciasto i wiem, ze pyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Proporcje na biszkopt na jaka blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam..ale pychotka.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ok ale w ilu stopniach piec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)