Pewnie większość z Was jadła już to ciasto. Ja zrobiłam je dopiero niedawno, na święta. Jest pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach. Wprost idealne do kawy. Jeśli jeszcze jest ktoś kto go nigdy nie jadł to koniecznie musi wypróbować. Ja żałuję, że zdecydowałam się tak późno ;)
Przepis moja mama dostała od koleżanki.
ok 4 paczki herbatników
2 budynie waniliowe
1/2l mleka
1 galaretka cytrynowa
kostka masła w temp pokojowej
puszka masy krówkowej
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/4 tabl czekolady gorzkiej
Budyń przygotować w 1/2l mleka. Do
gorącego dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło
utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać budyń. Formę (21cmx21cm)
wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników i wylać masę
budyniową. Wyrównać wierzch i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Wstawić do lodówki. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić
do napęcznienia. Podgrzewać do czasu aż się rozpuści, lekko przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wylać na ciasto, posypać startą na tarce czekoladą. Schłodzić.
Lubię to ciasto ale jest za słodkie ;) Nigdy nie dam całemu kawałku od razu .
OdpowiedzUsuńAsiu ciasto pięknie się prezentuje i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńmmm...ale pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna kostka! :) Do takiego ciasta to obowiązkowo gorzka kawa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja piję tylko gorzką kawę więc uwielbiam zjeść do niej mega słodkie ciasto :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie też niedawno gościł 3 BIT:) Pycha!!
OdpowiedzUsuńJoasiu,narobiłaś mi smaka,a muszę o słodkościach zapomnieć ;(
OdpowiedzUsuńWeroniko ja tez powinnam ale na razie ciężko strasznie odmówić sobie kawałka ciasta... ;)
UsuńProszę mi powiedzieć ile potrzeba herbatników tak orientacyjnie?Widzę,że 4 paczki,ale w sklepach są tak różne gramatury,że się pogubiłam :/
OdpowiedzUsuńAgnieszko 4 małe paczki herbatników szkolnych. Nie pamiętam teraz ile wagowo to będzie....
UsuńDziękuję bardzo :) Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę w proszku,tak? I jeszcze proszę mi powiedzieć w jaki sposób można lekko rozrzedzić masę krówkową, żeby było ja łatwiej rozsmarować?
UsuńTak, wsypujesz galaretkę w proszku. koniecznie do gorącego budyniu aby się rozpuściła. Ja nigdy nie miałam problemu z rozsmarowaniem masy krówkowej ale gdyby była za twarda możesz ją lekko podgrzać. Będzie się wtedy łatwo rozsmarowywać.
Usuńja znam inny przepis na to samo ciasto jest trochę krótszy i tak samo słodki
OdpowiedzUsuńJa zaraz bede robic to ciacho. Do masy krówkowej dodam rozkruszony wafel, bo mi zostało. Będzie na pewno też pyszne...!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtez je robie czesto pyszne jest
OdpowiedzUsuńna jaka blache to ciasto ?
OdpowiedzUsuńW opisie są podane wymiary 21x21cm ;)
UsuńMam pytanie, nie napisałaś kiedy dać masę korówkową, rozumiem że jak ciasto stężeje, wyłożyć na herbatniki masę krówkową, a później na nią wylać żelatynę tak ?
OdpowiedzUsuńA 2 pytanie Żelatynę mam wymieszać w zimnej wodzie jak ona napęcznieje ? I później dopiero ją podgrzać?
Po pierwsze proponuję czytać ze zrozumieniem. Jeśli masa krówkowa jest na tyle miękka, że da się łatwo smarować to budyń nie musi wcześniej tężeć. W przepisie jest napisane: "Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Podgrzewać do czasu aż się rozpuści, lekko przestudzić" i wymieszać ze śmietanką a nie wylać na masę krówkową..... ;)
UsuńMasło ma być takie zwykłe jak do kanapek?? Czy takie jak do pieczenia np.KASIA ??
OdpowiedzUsuńMa byc masło o zawartosci 82% tłuszczu, nie margaryna.
Usuń