sobota, 7 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Bardzo lubimy wszelkie wypieki z jego użyciem. Tego ciasta już dawno nie ma, zjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :)




Ciasto:
200 g margaryny w temp. pokojowej
3/4 szkl cukru + 1 łyżka
3 jajka
1,5 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
3-4 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
50 g zimnego masła
4 łyżki cukru
7 łyżek mąki



Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.
Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto z rabarbarem piekłam wspólnie z:

- Marzeną
- Dagmarą
- Asią 
- Gosią
- Gosią 
- Agnieszką
- Sylwią
- Bozeną
- Iwoną
- Agatą
- Dorotą
- Madzią

30 komentarzy:

  1. Takie rabarbarowe ciacho z kruszonką:) Pycha:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciacho zrobiłaś. Dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również lubię ciasto z rabarbarem :) Twoje pięknie wyrosło! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pachnie u mnie Twoje ciasto, uwielbiam :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto Asiu :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta ucierane, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przesmaczne ciasto, a zamiast wisienki chrupiąca kruszonka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeapetyczne ciacho i smakowite zdjęcia :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, pychota!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cos pysznego takie ucierane ciacho zwłaszcza z rabarbarkiem ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wygląda wspaniale, dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy margarynę można zastąpić np. masłem albo olejem roślinnym?

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne musi być.dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. już czuję jego zapach...musi być mega pyszne;) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pyszności, uwielbiam ucierane :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)