sobota, 7 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Bardzo lubimy wszelkie wypieki z jego użyciem. Tego ciasta już dawno nie ma, zjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :)




Ciasto:
200 g margaryny w temp. pokojowej
3/4 szkl cukru + 1 łyżka
3 jajka
1,5 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
3-4 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
50 g zimnego masła
4 łyżki cukru
7 łyżek mąki



Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.
Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto z rabarbarem piekłam wspólnie z:

- Marzeną
- Dagmarą
- Asią 
- Gosią
- Gosią 
- Agnieszką
- Sylwią
- Bozeną
- Iwoną
- Agatą
- Dorotą
- Madzią

30 komentarzy:

  1. Takie rabarbarowe ciacho z kruszonką:) Pycha:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciacho zrobiłaś. Dziękuję za wspólny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również lubię ciasto z rabarbarem :) Twoje pięknie wyrosło! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pachnie u mnie Twoje ciasto, uwielbiam :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto Asiu :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta ucierane, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przesmaczne ciasto, a zamiast wisienki chrupiąca kruszonka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeapetyczne ciacho i smakowite zdjęcia :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, pychota!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cos pysznego takie ucierane ciacho zwłaszcza z rabarbarkiem ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto wygląda wspaniale, dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy margarynę można zastąpić np. masłem albo olejem roślinnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić margarynę masłem.

      Usuń
  14. Pyszne musi być.dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jest pyszny, dziekuję :)

      Usuń
  15. już czuję jego zapach...musi być mega pyszne;) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pyszności, uwielbiam ucierane :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)