Lubicie racuszki? Ja bardzo :) Zwykle robię z jabłkami ale teraz miałam ochotę na takie z dodatkiem bananów. Wyszły pyszne :)
2 jajka
800ml maślanki
2 szkl mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 dojrzałe banany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać maślankę, dodać
jajka, mąkę, cukier waniliowy, miód, proszek do pieczenia. Całość
dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub miksera. Powinniśmy otrzymać
dosyć gęste ciasto. Odstawić na około 10 minut. Banany obrać i pokroić w
cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej. Partiami smażyć niewielkie placuszki na złotobrązowy kolor.
Racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać
jeszcze gorące, posypane obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)