Mój przepis możecie znaleźć również w najnowszym numerze Poradnika Domowego.
Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
200ml śmietanki kremówki
śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
biała czekolada
cukrowe motylki
Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Motylki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przygotować kilka prostokątów papieru do pieczenia, złożonych na pół. Czekoladę przełożyć do mocnego woreczka śniadaniowego, odciąć róg. Na przygotowanych karteczkach narysować kontury motylków, włożyć do miseczek (będą miały uniesione skrzydła) i natychmiast przełożyć do lodówki aby zastygły.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Każdą babeczkę posypać kilkoma kolorowymi cukrowymi motylkami i jednym czekoladowym.
Najlepiej jest udekorować babeczki bezpośrednio przed podaniem lub przechowywać w lodówce gdyż wysoka temperatura otoczenia może spowodować, że motylki zaczną się rozpadać.
I jeszcze wycinek z Poradnika Domowego :)
Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Śliczne te motylki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMotylki są rewelacyjne;) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu i również pozdrawiam :)
Usuń