Od kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie.
Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;)
Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie!
Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie!
150 g herbatników
3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie
400 ml kremówki
250 g mascarpone
2 czekolady białe
2 czekolady mleczne
Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc.
Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Zimną białą kremówkę ubić na puch, dodać mascarpone, utrzeć do połączenia składników. Do masy wsypać 3 szkl. pszenicy, wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Mleczną kremówkę ubic na puch i wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać pozostałą pszenicą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Witam serdecznie. chciałam się tylko zapytać bo pisze w przepisie 2 czekolady białe
OdpowiedzUsuń2 czekolady mleczne a na wierzchu jest ciemna masa mozna zamiast czekolady mlecznej dac ciemną .Pozdrawiam
Czekolada mleczna jest ciemna tyle, że o niskiej zawartości kakao ;) ma delikatny mleczny smak i myślę, że do tego ciasta pasuje bardziej niż czekolada np. gorzka. Ale to oczywiście kwestia gustu ;)
UsuńMoje dzieci by pokochały to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj więc przepis ;) będą zachwycone :)
UsuńCiasto wygląda pysznie, zapisuje sobie do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie Marzenko :)
Usuńoh, piekłam już kiedyś to ciasto! polecam dla leniuszków! zapraszam do mnie -> https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMiałam okazję jeść je niedawno u siostry. Bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,chciałam zapytać czy ta pszenica po dodaniu do masy jest nadal chrupka na drugi dzień? Poszukuję masy, którą mogę wykorzystać do tortu a zależy mi aby coś w niej chrupalo. Dziękuję za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńTa pszenica w masie nie jest już chrupka, nasiąka trochę ;)
UsuńAby chrupalo to polecam rozgniecione platki kukurydziane z nutella.
UsuńDomyślam się, że musi smakować rewelacjnie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńMuszę przyznać, że tego ciasta jeszcze nie robiłam ;) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAga wypróbuj- warto :)
UsuńPoproszę duży kawałek! Chętnie bym zjadła takie ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńGdzie dostanę preparowaną kukurydzę?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest pszenica preparowana w miodzie ;) można ją dostać prawie w każdym sklepie na dziale z płatkami śniadaniowymi ;)
UsuńTak sie zastanawiam jakby sie sprawdzil ryz preparowany..
UsuńPewnie tez by był dobry ale chyba ta pszenica nadaje temu ciastu ten fajny smak :)
UsuńTak uwielbiam kinder country! Może zrobię sobie takie w domu, ale miałam ograniczyć jedzenie, a mając takie cudo to zjem je chyba całe na raz;D
OdpowiedzUsuńTak bywa ;)))
UsuńW przepisie pisze Pani, żeby ubitą kremówkę utrzeć z mascarpone. Utrzeć czyli tez wymieszać mikserem czy już łyżką ? :)
OdpowiedzUsuńUtrzeć mikserem ale można tez bardzo dokładnie wymieszać łyżką ;)
UsuńA ubije się ta śmietana jak dzień wcześniej była podgrzana? Bo rozumiem że ubijamy śmietanę z białą a potem mleczną czekoladą?
OdpowiedzUsuńUbije się tylko trzeba ją dobrze schłodzić w lodówce przez noc.
UsuńZastanawiam sie czy daloby sie zastapic ta pszenice platkami rice krispies. Mieszkam za granica i w dziale platkow w tesco tego nigdy nie widzialam a mam nadmiar rice krispies w domu bo nikt ich nie chce na sniadanie....
OdpowiedzUsuńMyślę, ze powinny byc ok ;)
UsuńBardzo smaczny deser. Bardzo słodki, więc, pomimo tego, że do najtańszych nie należy, bardzo ekonomiczny ☺ zamiast pszenicy w miodzie dodałam preparowane ziarna żytnie i orkiszowe
OdpowiedzUsuńpół na pół. I to był dobry krok, bo gdyby pszenica była dodatkowo słodka od miodu, to zdecydowanie za dużo słodyczy 😉 dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało :)
UsuńBiała ubijamy z mascarpone a mleczna bez niczego ?
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie. Miksuje właśnie ta białą masę i ta śmietana zupełnie mi się rozwarstwila, to wygląda jakby biala czekolada oddzielila się od śmietany. Zrobiłam tak jak w przepisie i cała noc była w lodówce.co mogę z tym zrobić???
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że musiałaś za długo miksować i po prostu wyszło masło :(( szczerze mówiąc nigdy mi się to nie zdarzyło. Chyba najlepszym rozwiązeniem będzie ubicie nowej smietanki i dodac do niej rozpuszczoną biała czekoladę i dalej postępować jak w przepisia.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Właśnie tak było. Ta mleczna masa mi wyszła, ubijalam ją krótko na wolnych obrotach. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Szkoda, że ma tyle kalorii... Ale to i tak mnie powstrzyma przed zrobieniem go kolejny raz :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mimo wszystko ciasto ci posmakowało :) Mam nadzieję, że już następnym razem nie będzie niemiłych niespodzianek ;)
UsuńPozdrawiam :)
na pewno pyszne ciasto, muszę je kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńciasto jest super.Znikło szybko mimo że robilam podwójną porcję ale czekolady dałam po 1 szt, wtedy jest trochę mniej sodkie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało 😊
UsuńDodałam ciasto do listy do zrobienia :) juz sobie wyobrażam jakie dobre jest. 3,5 szkl pszenicy to ile gram? Jedna paczka 100 gramów wystarczy?
OdpowiedzUsuń3,5 szkl pszenicy to jedna duża paczka.
UsuńDzień dobry. Masy czekoladowe trafiły do lodówki o 9:30 rano. Zastanawiam mnie, ile h muszą się chłodzić i czy jestem w stanie jeszcze dziś popełnić to ciasto?:) np.ok.17/18-ej?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale nie mogłam wcześniej odpowiedzieć.... od 9 do 17 wystarczająco się schłodziły :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń