1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko
nutella
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wspaniałe ,środek kuszący...
OdpowiedzUsuńwyśmienite rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
świetne masz te rogaliki, jak malowane
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam je z całego serca. Są tak smaczne, ze jeszcze ciepłe znikały z talerza ;)
OdpowiedzUsuńTeż takie piekę, tylko o nich zapomniałam. Muszę upiec dla wnusia jak przyjedzie na ferie. Dziękuję za przypomnienie- a ciepłe są najlepsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Koniecznie upiec takie rogaliki. Wnuczek na pewno się ucieszy :) Pozdrawiam :)
UsuńJa też wczoraj produkowałam rogale;):) Twoje wyglądają pyyyysznie! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu i pozdrawiam :)
UsuńWitaj Joasiu ;)
OdpowiedzUsuńSmaczne, aromatyczne i apetycznie wyglądają :)
Pozdrawiam cieplutko ;)
Witaj Morgana :) Dziękuję pięknie i również pozdrawiam :)
UsuńZapraszam do odwiedzenia mojego bloga ;) dawno Cię u siebie nie gościłam.
Usuń