Przepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki.
Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;)
Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie.
Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie.
Polecam :)
Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiadereczka
4 jajka
200 g masła
1 szkl domowego cukru waniliowego
3 budynie śmietankowe
3/4 szkl mleka
Dodatkowo:
ok 550 g herbatników pełnoziarnistych
puszka kajmaku czekoladowego
3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania
Masa sernikowa: do dużego garnka z grubym dnem dodać pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewać na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku. Gdy masa zacznie bulgotać wlać budynie i gotować do czasu aż masa zgęstnieje.
Foremkę (21x21cm) wyłożyć folia aluminiową, ułożyć warstwę herbatników, posmarować połową kajmaku, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
uwielbiam gotowane serniki; dawno nie robiłam czas nadrobić Twój wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Aż ślinka cieknie! Serniki gotowane są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię ;)
UsuńAsiu pyszne ciasto Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie przyznam, ze tak :)
UsuńWyszedł jak malowany :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńWygląda bosko, a na dodatek przepis brzmi całkiem... prosto. Zrobię go na pewno, bo uwielbiam serniki, a te pieczone niestety nie są moją specjalnością. Pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę łatwy i zawsze się udaje :)
Usuńzrobiłam i choć bez kajmaku to i tak wyszedł wspaniały :-)
Usuńdzięki za inspirację
Bardzo się cieszę, że Ci posmakował :)))
UsuńZapisuję sobie to cudo do wypróbowania <3
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą skończyłam go robić.Jutro degustacja.Uwielbiam😀
OdpowiedzUsuńCo za miła niespodzianka :) tak szybko?
Usuńależ cudnie wygląda :) gotowany sernik uwielbiam a z kajmakiem chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ kajmakiem smakuje świetnie :)
UsuńWygląda obłędnie. Lubię ciasta bez pieczenia, szybciej, taniej i wygodniej)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :) no i zawsze się udają ;)
UsuńAsiu przepyszne ciasto, poporosze do kawki
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
UsuńMniam uwielbiam jego smak :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam Kocham serniki a ten wygląda przesmacznie;)
OdpowiedzUsuńAsiu, wygląda bardzo apetycznie ;) Muszę zrobić i pewnie nie będę czekać z tym nawet do weekendu. Czy jeśli użyję kajmaku zwykłego wpłynie to jakoś na smak całości, czy ten czekoladowy, w tym wypadku jakoś łamie smak lub go wzbogaca? Pytam, bo czekoladowego kajmaku nie używałam, wybieram zwykle klasyczny ;)
OdpowiedzUsuńMoże być zwykły, taki zreszta miałam zamiar ale w sklepie był tylko czekoladowy ;)))
UsuńFajny przepis,pewnie go spróbuję zrobić w sobotę, proszę mi powiedzieć ja się robi domowy cukier waniliowy.
OdpowiedzUsuńProszę link do domowego cukru waniliowego :) http://asiuuulek.blogspot.com/2016/03/domowy-cukier-waniliowy.html
UsuńJaka gramatura budyniu?
OdpowiedzUsuńKażdy po 60g.
UsuńMożna użyć kupowanego cukru waniliowego? Jeżeli tak to ile to dać?
OdpowiedzUsuńMozna, dodajesz 1 szkl zwykłego cukru i 1 łyżkę c. waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.
UsuńA budynie 3 razy po 40 g nie podolaja ;)? 😀
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZrobiłam, jest przepyszny, wystarczająco słodki, delikatny:))) zamiast herbatników użyłam krakersów-wszystko idealnie się zgrało:)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze serniczek smakował :)
UsuńUwielbiam go.Z tego przepisu robiłam kilka razy, wszystkim polecam. Numer 1 jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńCzy 1 budyń + 1 łyżka mąki ziemniaczanej wystarczy? Nie chce żeby wyszedł budyń tylko sernik
OdpowiedzUsuń1 łyżka będzie za mało. Nigdy nie zastępowałam w tym przepisie budyniu ale myślę że 3 łyżki powinno być ok
Usuń