niedziela, 5 stycznia 2014

Ciasto pod kokosową czapą

Kupiłam kokosa i zastanawiałam się co z nim zrobić ;) Po długich próbach dostania się do środka udało się:) dzięki czemu mogłam wykończyć kakaowe ciacho wielką czapą kokosowo-śmietankową. Polecam do kawki.



Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2 jajka
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 łyżek mleka

Masa:
1 kokos
2 łyżki cukru pudru
200ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny

Polewa:
kilka kostek gorzkiej czekolady

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Następnie dodawać na przemian po trochę mleka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do tortownicy (18cm) wysmarowanej masłem. Piec ok 25 minut, (do tzw suchego patyczka) w temp. 170 stopni. Ostudzić.

Masa: Kokos rozbić, wyciąć miąższ (U mnie wyszło 120g) dodać ok 1/4 szkl wody i zmiksować w blenderze na papkę. Śmietankę ubić, żelatynę wymieszać z niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wszystko wymieszać i wstawić na chwilkę do lodówki aż zacznie tężeć. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Polać rozpuszczoną czekoladą robiąc esy-floresy. Schłodzić godzinę.




2 komentarze:

  1. Wielkie WOW! Ciasto wygląda naprawdę obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewniam, ze tak samo smakuje :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)