Jest to jeden z przepisów, które powstały jeszcze przed założeniem bloga. Myślę, że wielu z Was lubi gołąbki ale pewnie nie zawsze macie czas na to aby je przygotować w tradycyjnej wersji. Te są dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cała moja rodzinka je uwielbia. Myślę, że przepis ten znajdzie również wielbicieli wśród Was :)
Gołąbki:
50 dag poszatkowanej kapusty
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
1/2 l bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 szkl pikantnego keczupu
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyć do
większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było
formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy
manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do
naczynia żaroodpornego.
Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach.
Podsmażone gołąbki można zamrozić i zapiekać w sosie dopiero przed podaniem.
Dobry pomysł, muszę spróbować, bo przeważnie nie mam cierpliwości do zawijania gołąbków :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) też czasem takie robimy !
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ,a ,że moja córka i tak odkłada kapustę z tradycyjnych ,chyba zacznę robić bez niej.
OdpowiedzUsuń