piątek, 3 stycznia 2014

Schab pieczony z morelami i śliwkami

Dziś polecam Wam pyszny i kruchutki schab do obiadu. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami a w tym przypadku śliwki i morele są wspaniałym dodatkiem. Jeśli planujecie rodzinny obiad to jak najbardziej sprawdzi się ten przepis. Nie ma wiele pracy przy nim a efekt wspaniały. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował łączyć mięsa z owocami to najwyższy czas to zmienić. Zdradzę Wam, że pewna osoba, która nie wyobrażała sobie takiego połączenia smaków, po zjedzeniu kawałka tego mięcha zmieniła zdanie :) Zatem do dzieła :)
A jeśli jeszcze zostałby Wam kawałek z obiadu to świetnie będzie smakować jako wędlina do kanapki.




2kg schabu
100g suszonych moreli
100g suszonych śliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki przyprawy do pieczeni
1-2 łyżki majeranku

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć i natrzeć przyprawami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Zrobić wzdłuż 2 nacięcia do połowy głębokości mięsa, do środka włożyć w jednym rzędzie śliwki, w drugim morele. Całość dokładnie obwiązać nicią. Piec w rękawie do pieczenia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w gorącym piekarniku ok 20 minut. Po wyjęciu usunąć wszystkie nici i poporcjować.

2 komentarze:

  1. schabik prezentuje się wyśmienicie!!!
    zapraszam na mojego bloga www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)