Dziś polecam Wam pyszny i kruchutki schab do obiadu. Uwielbiam połączenie mięsa z owocami a w tym przypadku śliwki i morele są wspaniałym dodatkiem. Jeśli planujecie rodzinny obiad to jak najbardziej sprawdzi się ten przepis. Nie ma wiele pracy przy nim a efekt wspaniały. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował łączyć mięsa z owocami to najwyższy czas to zmienić. Zdradzę Wam, że pewna osoba, która nie wyobrażała sobie takiego połączenia smaków, po zjedzeniu kawałka tego mięcha zmieniła zdanie :) Zatem do dzieła :)
A jeśli jeszcze zostałby Wam kawałek z obiadu to świetnie będzie smakować jako wędlina do kanapki.
2kg schabu
100g suszonych moreli
100g suszonych śliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki przyprawy do pieczeni
1-2 łyżki majeranku
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć i natrzeć
przyprawami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Zrobić wzdłuż 2
nacięcia do połowy głębokości mięsa, do środka włożyć w jednym rzędzie
śliwki, w drugim morele. Całość dokładnie obwiązać nicią. Piec w rękawie
do pieczenia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć i zostawić w
gorącym piekarniku ok 20 minut. Po wyjęciu usunąć wszystkie nici i
poporcjować.
schabik prezentuje się wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Dziekuję :) Na pewno do Ciebie zajrzę :)
Usuń