Przepis powstał z połączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego.
Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta.
Ciasto miodowe:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody
150 g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiaderka
4 jajka
200 g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szkl mleka
Polewa orzechowa:
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 g orzechów włoskich
Ciasto miodowe: Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić.
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32 cm). Nakłuć widelcem. Na jeden placek wyłożyć równą warstwę orzechów. Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut, do zarumienienia. Ostudzić.
Masa serowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ser, rozbełtane jajka, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
bardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńTo zdecydowanie coś dla mnie, chyba też taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńelegancki i "dostojny" taki sernik zachwyci każdego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńAsiu zapraszam, masz blisko ;)))
UsuńJak coś jest z miodem i serem to musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne ;))
UsuńWitam,a co z tą polewą,czy ta polewa ma być wylana na ciasto z orzechami i piec,czy samo ciasto z orzechami,a po złożeniu ciasta jeszcze dodatkowa polewa z orzechami
OdpowiedzUsuńProszę jeszcze raz przeczytać przepis. Jest jedna polewa z orzechami, tę polewę wylewamy na jeden placek przed pieczeniem i zapiekamy.
UsuńAle piękniutki! Chyba skuszę się na ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńwitam!w masie serowej w skladnikach nie napisałas ile miodu?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, dziękuję :)
UsuńWygląda troszkę jak moje ciasto z orzechami, ale ja mam krem budyniowy, a sernik gotowany robię inaczej. Twoje ciasto to połączenie dwóch moich ulubionych, więc...kupiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Aniu :)
UsuńPrezentuje się obłędnie:) Dokładnie takie ciasta lubię!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentuje się obłędnie! To jedyny sernik którego jeszcze nie robiłam. Twoja propozycja i połączenie smaków jest super!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTaki serniczek to poezja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko
UsuńPysznie się prezentuje. Ciasto miodowe jest pyszne. Ciekawi mnie jego połączenie z sernikiem. Zawsze robiłam masę grysikową.
OdpowiedzUsuńMałgosiu koniecznie wypróbuj tego połączenia. Na pewno Ci posmakuje :)
UsuńCudowne ciasto, a patera piękna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńŚwietny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu serniczek wspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńAsiu wspaniały serniczek, oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) niestety już nic nie zostało. ...
UsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Z wielką chęcią zapiszę przepis i postaram się zrobić niebawem! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/ :)
Zrobione, zjedzone, mi najbardziej smakowało po dwóch dniach :) polecam :)
OdpowiedzUsuńDo przestudzonego masła dodaje ser
OdpowiedzUsuńAle po co studzić rozpuszczone masło skoro później wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia... Masa ma być gorąca gdy dodajemy budynie, które ją zagęszczą.
Usuń