niedziela, 8 października 2017

Sernik miodowy gotowany z orzechami

Przepis powstał z połączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego.
Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta.




Ciasto miodowe:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody
150 g masła
2 łyżki miodu
2 jajka

Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiaderka
4 jajka
200 g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szkl mleka

Polewa orzechowa:
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 g orzechów włoskich




Ciasto miodowe: Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32 cm). Nakłuć widelcem. Na jeden placek wyłożyć równą warstwę orzechów. Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut, do zarumienienia. Ostudzić.

Masa serowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ser, rozbełtane jajka, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy.  Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


39 komentarzy:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie, chyba też taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. elegancki i "dostojny" taki sernik zachwyci każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak coś jest z miodem i serem to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,a co z tą polewą,czy ta polewa ma być wylana na ciasto z orzechami i piec,czy samo ciasto z orzechami,a po złożeniu ciasta jeszcze dodatkowa polewa z orzechami


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę jeszcze raz przeczytać przepis. Jest jedna polewa z orzechami, tę polewę wylewamy na jeden placek przed pieczeniem i zapiekamy.

      Usuń
  5. Ale piękniutki! Chyba skuszę się na ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam!w masie serowej w skladnikach nie napisałas ile miodu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda troszkę jak moje ciasto z orzechami, ale ja mam krem budyniowy, a sernik gotowany robię inaczej. Twoje ciasto to połączenie dwóch moich ulubionych, więc...kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się obłędnie:) Dokładnie takie ciasta lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się obłędnie! To jedyny sernik którego jeszcze nie robiłam. Twoja propozycja i połączenie smaków jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje. Ciasto miodowe jest pyszne. Ciekawi mnie jego połączenie z sernikiem. Zawsze robiłam masę grysikową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu koniecznie wypróbuj tego połączenia. Na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń
  11. Cudowne ciasto, a patera piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu wspaniały serniczek, oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) niestety już nic nie zostało. ...

      Usuń
  13. Pięknie wygląda! Z wielką chęcią zapiszę przepis i postaram się zrobić niebawem! :)

    https://buszujwkuchni.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobione, zjedzone, mi najbardziej smakowało po dwóch dniach :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do przestudzonego masła dodaje ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale po co studzić rozpuszczone masło skoro później wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia... Masa ma być gorąca gdy dodajemy budynie, które ją zagęszczą.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)