niedziela, 8 października 2017

Sernik miodowy gotowany z orzechami

Przepis powstał z połączenia kilku przepisów. Placki są z przepisu na snickersa a masa serowa z serniczka gotowanego.
Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta.




Ciasto miodowe:
400 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody
150 g masła
2 łyżki miodu
2 jajka

Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiaderka
4 jajka
200 g masła
1 szkl cukru
2 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szkl mleka

Polewa orzechowa:
70 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 g orzechów włoskich




Ciasto miodowe: Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32 cm). Nakłuć widelcem. Na jeden placek wyłożyć równą warstwę orzechów. Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut, do zarumienienia. Ostudzić.

Masa serowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ser, rozbełtane jajka, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy.  Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


36 komentarzy:

  1. To zdecydowanie coś dla mnie, chyba też taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. elegancki i "dostojny" taki sernik zachwyci każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak coś jest z miodem i serem to musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,a co z tą polewą,czy ta polewa ma być wylana na ciasto z orzechami i piec,czy samo ciasto z orzechami,a po złożeniu ciasta jeszcze dodatkowa polewa z orzechami


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę jeszcze raz przeczytać przepis. Jest jedna polewa z orzechami, tę polewę wylewamy na jeden placek przed pieczeniem i zapiekamy.

      Usuń
  5. Ale piękniutki! Chyba skuszę się na ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam!w masie serowej w skladnikach nie napisałas ile miodu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda troszkę jak moje ciasto z orzechami, ale ja mam krem budyniowy, a sernik gotowany robię inaczej. Twoje ciasto to połączenie dwóch moich ulubionych, więc...kupiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się obłędnie:) Dokładnie takie ciasta lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się obłędnie! To jedyny sernik którego jeszcze nie robiłam. Twoja propozycja i połączenie smaków jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje. Ciasto miodowe jest pyszne. Ciekawi mnie jego połączenie z sernikiem. Zawsze robiłam masę grysikową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu koniecznie wypróbuj tego połączenia. Na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń
  11. Cudowne ciasto, a patera piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiu wspaniały serniczek, oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) niestety już nic nie zostało. ...

      Usuń
  13. Pięknie wygląda! Z wielką chęcią zapiszę przepis i postaram się zrobić niebawem! :)

    https://buszujwkuchni.com/ :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)