marchew
kawałek zielonej części pora
korzeń pietruszki
1/3 porcji rosołowej
2 kostki grzybowe
1kg ziemniaków
4 duże ząbki czosnku
ok 50g płatków migdałowych
330ml śmietany 18%
natka pietruszki
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)
sól
W
garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i
porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do
czasu aż marchew będzie miękka. Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować
do miękkości. Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i
dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta,
można dolać odrobinę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć
migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów,
natka pietruszki i ognistą przyprawą Kamis.
Mmmmmmmm, bardzo apetyczna zupa, zrobię dziś dla moich pociech :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Wam smakowała :) Pozdrawiam :)
UsuńZupka przepyszna :) dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam Asiu :)
UsuńCieszę się, że Wam smakowała :))))
Usuń