czwartek, 30 stycznia 2014

Mufinki z miodem i orzechami Nigelli

Bardzo spodobał mi się przepis na te mufinki. Kiedy jeszcze go czytałam już czułam wspaniały zapach cynamonu, który będzie rozchodził się po domu podczas pieczenia. I nie myliłam się. Mufinki cudownie pachną i wspaniale smakują. Pod chrupiącą górną warstwą kryją się mięciutkie i delikatne babeczki.  Polecam je wszystkim, którzy lubią takie pachnące wypieki z jabłkami, cynamonem i orzechami. Babeczki nawet na drugi dzień smakują rewelacyjnie. W oryginalnym przepisie zamiast orzechów były migdały. Ale akurat nie miałam ich w domu. Myślę, że z orzechami też nie tracą na smaku. Ja zrobiłam część babeczek-serduszek, które mogą być słodkim upominkiem dla ukochanej osoby a część zwykłych mufinek.


250g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cynamonu Kamis
125g cukru + 4 łyżeczki 
125ml płynnego miodu 
60ml jogurtu naturalnego 
125ml oleju 
2 jajka 
70g orzechów włoskich
2 jabłka 

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W drugiej miseczce dokładnie wymieszać 125 g cukru, miód, jogurt naturalny, olej i jajka. Orzechy włoskie posiekać. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać jabłka i 1/2 orzechów, wymieszać. W małej miseczce wymieszać resztę orzechów, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. Ciastem napełniać foremki do babeczek, posypać orzechowo-cynamonową posypką. Piec ok 20 minut w 190 stopniach (do tzw. suchego patyczka)


4 komentarze:

  1. wyśmienite muffinki, chętnie bym skosztowała jedną :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)