Wypróbujcie sami! :)
Ciasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice.
Ciasto:
250 g margaryny
250 g mąki
szkl cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
60g płatków migdałowych
Krem:
1l śmietanki 30%
2,5 łyżkiżelatyny
7 łyżek cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Dodatkowo:
500 g malin
galaretka malinowa
Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2 formy (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st.
Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.Na jeden spód wyłożyć połowę śmietanki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Wylać galaretkę wymieszaną z malinami, odstawić do lodówki aby zastygła.
Na maliny wyłożyć resztę śmietanki, na wierzch ułożyć ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
cudo, wygląda tak smakowicie..
OdpowiedzUsuńDziękuję :) smakuje naprawdę dobrze :)
UsuńAle ładnie wygląda)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda te kruche ciasto i do tego malinowa warstwa, po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Goście zjedli wszystko do ostatniego okruszka :)
UsuńCudowne ciasto! W smaku na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńDorotko dziękuję, oj pyszne ono było ;)))
UsuńWspaniałe ciasto. Wygląda jak takie z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrezentuje się naprawdę po królewsku :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :))))
UsuńAsiu wygląda obłędnie! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńWitam Asieńko ;)
UsuńJak na króla przystało, ciasto wygląda i jest bardzo smaczne :)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Morgano :)
UsuńFajny taki król :D
OdpowiedzUsuńi pyszny ;)
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńo wow . OBŁED ! :))))
OdpowiedzUsuńAsiu ciasto wygląda cudownie :) uwielbiam maliny więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA jak przygotować mając mrożone maliny?
OdpowiedzUsuńTak samo :) z galaretką mieszasz zamrożone maliny, z tym, że szybciej ona stężeje ;)
UsuńWłaśnie robię to ciasto..jestem ciekawa efektu i oczywiście smaku..
OdpowiedzUsuń