Przepis na to pyszne ciacho mam od mamy. Piekła je już kilka razy a nam tak smakuje, że ja również upiekłam je do niedzielnej kawy. Połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej masy i słodkiego kajmaku tworzą idealną całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :)
Biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe
1,5 kostki masła
łyżka kakao
cukier puder do smaku
Ponadto:
puszka masy krówkowej
2 mleczne czekolady
2 łyżki oleju
2-3 wafle tortowe
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe
1,5 kostki masła
łyżka kakao
cukier puder do smaku
Ponadto:
puszka masy krówkowej
2 mleczne czekolady
2 łyżki oleju
2-3 wafle tortowe
Biszkopty (najlepiej upiec je dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Spód blaszki (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec 2 biszkopty, ostudzić.
Masa: Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem.
Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuńelegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńU nas do takiego ciasta zaparzamy herbatę na wodzie z filtra fitaqua redox. Woda ta pomaga odkwasić organizm i zwiększyć jego odporność.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNawilgnięty wafel staje się gumiasty. Ciasto absolutnie nie jest apetyczne i nigdy więcej go już nie zrobię.
OdpowiedzUsuńWafel siłą rzeczy wilgotnieje od masy ale aż tak źle jak piszesz to jest ;) Moi goście się zajadali i prosili o przepis :)
UsuńWafle lepiej zastąpić herbatnikami, nie zwilgotnieją tak i ciasto będzie apetyczniejsze.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis też mam na blogu ciasto Toffi ale całkiem inaczej się go robi http://moje-wyroby.blog.pl/zapraszam
OdpowiedzUsuń