Sernik:
1kg sera 2 razy zmielonego
kostka masła
10 jajek
1,5 szkl cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Ciasto orzechowe:
10 jajek
szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag posiekanych orzechów
20 dag pokrojonych suszonych śliwek
Masa ajerkoniakowa:
3/4l mleka
3 żółtka
2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 masła
10 dag cukru pudru
1 szkl ajerkoniaku
czekolada do polania
1kg sera 2 razy zmielonego
kostka masła
10 jajek
1,5 szkl cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
Ciasto orzechowe:
10 jajek
szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag posiekanych orzechów
20 dag pokrojonych suszonych śliwek
Masa ajerkoniakowa:
3/4l mleka
3 żółtka
2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 masła
10 dag cukru pudru
1 szkl ajerkoniaku
czekolada do polania
Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.
Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)
Masa ajerkoniakowa: Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.
Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po prostu ... pyszności
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis od razu wróciły wspomnienia ze Świąt. U nas tradycyjnie, prócz dzielenia się jajkiem, jajko także pijemy w formie ajerkoniaku ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę okazale, połączenie smaków które zastosowałaś.. Ach aż szumi mi od niego w głowie. Zastanawiam się czy w przyszłym roku nie zaskoczyć gości. A nóż widelec zaskoczę kogoś połączeniem standardowego sernika z ajerkoniakiem! Tak bardzo Wielkanoc :>
U nas tradycyjnie musi być sernik. W tym roku wybór padł na ten ;)
UsuńWygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i niesamowicie apetycznie. Oj... chyba się skusimy na zrobienie takiego sernika :)
OdpowiedzUsuń:))) skuście się, na pewno nie pożałujecie! :)
UsuńWygląda odjazdowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO kurczę ciacho wygląda rewelacyjnie,ale pierwszy raz widzę taka liczbę jajek do jednego ciacha 23 jaja.......
OdpowiedzUsuńJest ich trochę ale na większe okazje można zaszaleć ;) Ciasto jest wysokie i na dużą blachę ;)
UsuńWygląda fenomenalnie, te wszystkie warstwy... Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne, wytworne Twoje ciasto Joasiu ;)
OdpowiedzUsuńNie rozumiej jednego, gdzie dodac sliwki ktore sa podne w przepisie ?
OdpowiedzUsuńW opisie wyszczególniłam etapy przygotowania poszczególnych części ciasta. Śliwki są składnikiem ciasta orzechowego. Cyt:"Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. Na końcu wmieszać resztę składników."
UsuńMam nadzieję, że teraz jaśniej się wyraziłam ;)))
UsuńWygląda powalająco ... :)
OdpowiedzUsuńCzy do masy ajerkoniakowej dodajemuly oprócz margaryny 2 kostki masła czy może chodzi o 2 łyżki masła?
OdpowiedzUsuńdo masy dodajemy kostkę margaryny i 2 kostki masła. Może się to wydawac bardzo dużo ale trzeba pamiętać, że będzie 4 warstwy masy i to jest przepis na dużą blachę ;)
Usuń