Przepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;))))
Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;)
Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne.
Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików.
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 szkl śmietany 18%
200 g zimnego masła
Dodatkowo:
marmolada do nadzienia
jajko do posmarowania
cukier puder
Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
na pewno wyprobuje ! Tymbardziej ze dzis spodziewam sie gosci na dluzej ;) ... bedzie komu oceniac ;) ...dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńPolecam! Na pewno posmakują wszystkim :)
Usuńszklanki jaką mają pojemność?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńBardzo je lubię :) Pyszne i nieskomplikowane :)
OdpowiedzUsuńRacja Aniu :)
UsuńBardzo fajny przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńZapisuję sobie przepis 😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj Gosiu te rogaliki :)
Usuńz różaną albo porzeczkową konfiturą... <3 mniam!
OdpowiedzUsuńTeż pysznie :)
Usuń....przepraszam, przepis bardzo mi się podoba i.....kradnę-;)...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKradnij kradnij ;))))
UsuńMam je w planach:) Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńU mnie tez czekają w kolejce i chyba jeszcze troszkę poczekają ;) Twoje wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńale fajne te rogaliki
OdpowiedzUsuńFajne :) dziękuję :)
UsuńMożna też dać pół szklanki śmietany i pół kostki sera białego . Robiłam na różne sposoby zawsze są pyszne
OdpowiedzUsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńPyszne, szybkie i jak zawsze udane, bo Twoje:)
Buziaczki:)
Od rana szukałam inspiracji na coś szybkiego i nie skomplikowanego do kawki - i w końcu znalazłam :)
OdpowiedzUsuńa jaka śmietana kwaśna czy nie
OdpowiedzUsuńtak, kwaśna 18%
Usuń