czwartek, 5 grudnia 2013

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami znakomicie zastąpi tradycyjny świąteczny keks. Polecam, moja rodzina ją uwielbia.
Przepis możecie znaleźć również w dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" :)



1/2 szkl mleka
4g drożdży instant
3 łyżki cukru
25 dag mąki
szczypta soli
35g masła
1 żółtko

Bakalie:
200g owoców kandyzowanych
50g orzechów laskowych
70g żurawiny suszonej

Lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące ale ciepłe. Dodać do pozostałych składników w misce, dodać żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na kwadrat wielkości 28cmx28cm. Wyłożyć równą warstwę bakalii (1-2 garści owoców kandyzowanych zostawić do dekoracji) i zwinąć w roladę.


Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Otrzymamy gęsty lukier, którym polewamy struclę i posypujemy owocami kandyzowanymi.

2 komentarze:

  1. zrobiłam. Na swoje nieszczęście, bo ciasto zostało nie zjedzone a wręcz pożarte! Cudo! Gratuluję pomysłu! Obawiam się, że moja ukochana rodzinka, żarta jak rzadko, spokoju mi nie da!! Ale nie powiem nie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć, że moja rolada tak wam posmakowała :) Zapraszam do innych moich przepisów. Jestem pewna, że znajdziecie tu coś równie pysznego, co Wam posmakuje ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)