niedziela, 29 grudnia 2013

Poświąteczne batoniki bajaderki

Zastanawiacie się co zrobić z górą pierniczków, które zostały po Świętach? I jak wykorzystać bakalie, których nie zużyliście do świątecznych wypieków? Proponuje Wam pyszne batoniki-bajaderki. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę sylwestrową.



40 dag kruchych ciastek ( u mnie pierniczki i kawałek miodownika)
4 łyżki mleka
3 łyżki masła
2 łyżki dżemu pomarańczowego
1 łyżka kakao
10 dag owoców kandyzowanych
5 dag mielonych migdałów
1 płat wafla
polewa czekoladowa
kolorowe cukiereczki

Pierniczki rozkruszyć, wsypać do miski. Mleko i masło rozpuścić, wlać do ciastek. Dodać dżem, kakao i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać bakalie.
Foremkę (28x8 cm) wyłożyć folią, na dnie położyć wafel (wymiary takie jak foremki) i wyłożyć masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić na długie batoniki. Polać polewą czekoladową i posypać cukiereczkami.
Pierniczki można zastąpić dowolnymi kruchymi ciastkami lub ciastami bez masy.
Jeśli używasz jasnych ciastek to watro dodać o 1-2 łyżki więcej kakao.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię bajaderki. Twoje wyglądają przepysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam bo te, dzięki pierniczkom, mają ciekawy smak:)

      Usuń
  2. Witaj ;)
    U mnie nic nie zostało po świętach, mam łasuchów w domku ;)
    Twoja słodka propozycja jest bardzo ciekawa, kiedyś skorzystam :)
    Pozdrawiam pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że nic się nie zmarnowało :) pozdrawiam cieplutko :))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)