poniedziałek, 2 grudnia 2013

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Lubicie podwieczorki na ciepło? Jeśli tak proponuję Wam takie jabłuszka w cieście pachnące cynamonem. Moja córeczka się nimi zajada. Może i Wasze dzieci je polubią?



4-5 jabłek

Ciasto:
3 jajka
1,75szkl mąki
1 szkl mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
5 łyżek wiórek kokosowych

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasto: Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodać wiórki i wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w 1-centymetrowe krążki. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia i smażyć na rumiano jabłuszka maczane wcześniej w cieście. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i szczyptą wiórków kokosowych.W środek każdego krążka można włożyć suszoną żurawinę lub konfiturę.


Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)