czwartek, 11 maja 2017

Schab peklowany pieczony na kanapki

Przygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu.  W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę.
Polecam, naprawdę warto!




1 kg schabu bez kości

Zalewa:
2,5 l wody
100 g soli peklowej
łyżeczka cukru
po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
5 liści laurowych
6 ząbków czosnku

Marynata:
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
1/3 szkl oleju rzepakowego 



W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą.

Marynata: wszystkie składniki wymieszać.
Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostudzić.

18 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda, przepis sobie zapisuję i spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak swojski, domowy schabik. W ogóle wszystkie domowe wędliny są o niebo lepsze od kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ;) uwielbiam takie smakołykki na kanapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to już wiem skąd ta idealna różowość :) nie ma jak domowa wędlinka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ten schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie mięska uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie na sam widok takiego mięska. Od dawna nie kupujemy wędlin, tylko przygotowujemy swoje. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu, jeżeli mam 1,5 kg schabu to rozumiem, że wszystkie ilości mnożę x1,5?
    I ile czasu piec te 1,5 kg schabu?
    Pozdrawiam serdecznie
    Artur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie trzeba zwiększyć ilość składników na zalewę i marynatę. Jeśli przygotujesz zalewę z tych proporcji i przykryje schab to będzie ok. Jeśli nie, można garnek uzupełnić przegotowaną, przestudzoną wodą w takiej ilości aby przykryła mięso. To też zależy jak duży jest garnek, w którym bedzie sie peklować. Tak kiedyś zrobiłam i też wyszedł super ;)

      Usuń
    2. Czas pieczenia można zwiększyć do niepełnych 2 godzin

      Usuń
  9. Ile to jest 100 gram soli peklowej?Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję bardzo,ja mam opakowanie 100 gram czyli całą paczkę muszę dać

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)