piątek, 13 kwietnia 2018

Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy...

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku.
Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :)




Biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/4 szkl mąki krupczatki
1 łyżka kawy mielonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
10 dag kokosu
10 dag cukru
1 łyżka bułki tartej
1/4 łyżeczki proszku

Biszkopt migdałowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
3 jajka
 3 łyżki cukru
12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki krupczatki
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jajeczna:
1,5 kostki masła w temp. pokojowej
2 jajka
10 dag cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

mała puszka kajmaku
polewa czekoladowa
zmielone orzechy do posypania



Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.

Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

Masa jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.

Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami.




22 komentarze:

  1. Musi być pyszny - połączenie smaków, migdały, kokos - dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Joanno,tort wygląda imponująco i pewnie b.smaczny ale też i pracochłonny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) tort co prawda pracochłonny ale łatwy. Na pewno każdemu się uda ;)

      Usuń
  3. Tyle dobroci w jednym kawałku:) Tort musi smakować obłędnie:) Zapisuję do wypróbowania:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, był pyszny :) polecam go z całego serca :)

      Usuń
  4. Wow! Ile składania! Sporo tych biszkoptow..
    Ale zapowiada się wspaniale :) trzymam kciuki za " wyjątkową" okazję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia :) Kciuki się przydadzą ;)

      Usuń
  5. Asiu!
    Smaczny, mocno wytworny tort:)
    Pozdrawiam mile i zapraszam na kwiecisty post:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik powinien mieć nazwę "Poezja smaku "❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, tyle dobrych smaków w jednym :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)