środa, 29 stycznia 2014

Gołąbki bez zawijania

Jest to jeden z przepisów, które powstały jeszcze przed założeniem bloga. Myślę, że wielu z Was lubi gołąbki ale pewnie nie zawsze macie czas na to aby je przygotować w tradycyjnej wersji. Te są dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cała moja rodzinka je uwielbia. Myślę, że przepis ten znajdzie również wielbicieli wśród Was :)


Gołąbki:
50 dag poszatkowanej kapusty
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

Sos pomidorowy:
1/2 l bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 szkl pikantnego keczupu
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii

Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyć do większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach.
Podsmażone gołąbki można zamrozić i zapiekać w sosie dopiero przed podaniem.




3 komentarze:

  1. Dobry pomysł, muszę spróbować, bo przeważnie nie mam cierpliwości do zawijania gołąbków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) też czasem takie robimy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ,a ,że moja córka i tak odkłada kapustę z tradycyjnych ,chyba zacznę robić bez niej.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)