Przepyszne, kruche ciasteczka są świetnym deserem do kawy czy herbaty. Obtoczone w cukrze pudrze, wyglądają jakby były obsypane śnieżnym puchem.
250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
250 g masła
60 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do obtoczenia
Składniki na ciasteczka posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać w cieście księżyce i delikatnie formować w dłoniach aby zaokrąglić ich brzegi.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 7 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić i obtaczać w cukrze pudrze.
Wyglądają bardzo apetycznie I składników jest niewiele. Czyli coś dla mnie 💜
OdpowiedzUsuńDziekuję Małgosiu :)
Usuńbardzo fajne rogaliki
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńSmakowicie wyglądają i chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńSuper ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha, miałam robić podobne na święta, ale upiekłam makowo migdałowe gwiazdki więc księżyce msza jeszcze troszkę poczekać ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja tez myślałam o gwiazdkach makowych? ;)
Usuń