sobota, 31 grudnia 2016

Ciasto "Pijak"

Na zakończenie Starego i na rozpoczęcie Nowego Roku mam dla Was pyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej!

Do Siego Roku!




Ciasto:
6 białek
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
15 dag domowego cukru waniliowego
szczypta soli

Krem:
6 żółtek
5 łyżek domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
4 łyżki wódki

ok 200 g herbatników
wódka do nasączania herbatników
wiórki kokosowe do posypania

Polewa:
60 g masła
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny



Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową.


  Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, jest pyszne. Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tego ciacha nie znam ale pyszne się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiego ale wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie piecze się pijaka z nieco innego przepisu, świetnie sprawdza się na wszystkich imprezach

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniałe i tak też pewnie smakuje. Tylko jednego nie zrozumiałam. Herbatniki nasączamy samą wódką? Bardzo chciałabym je zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wódką ;) to ciasto jest mocno alkoholowe. Oczywiście wystarczy je tylko lekko zmoczyć pędzelkiem, niekoniecznie kąpać je w wódce ;)))

      Usuń
  6. Hahaha😂tak myślałam, ale wolę się upewnić. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.na dniach je zrobię. Nie mogę się doczekać żeby je spróbować.pozd

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie, na jakiej wielkości blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)