czwartek, 11 maja 2017

Schab peklowany pieczony na kanapki

Przygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu.  W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę.
Polecam, naprawdę warto!




1 kg schabu bez kości

Zalewa:
2,5 l wody
100 g soli peklowej
łyżeczka cukru
po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
5 liści laurowych
6 ząbków czosnku

Marynata:
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
1/3 szkl oleju rzepakowego 



W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą.

Marynata: wszystkie składniki wymieszać.
Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostudzić.

12 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda, przepis sobie zapisuję i spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak swojski, domowy schabik. W ogóle wszystkie domowe wędliny są o niebo lepsze od kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta prawda :) domowe najlepsze :)

      Usuń
  3. Pycha ;) uwielbiam takie smakołykki na kanapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to już wiem skąd ta idealna różowość :) nie ma jak domowa wędlinka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ten schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie mięska uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie na sam widok takiego mięska. Od dawna nie kupujemy wędlin, tylko przygotowujemy swoje. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)