Przygotowanie tej pysznej i aromatycznej wędlinki należy rozpocząć już na tydzień przed pieczeniem. Tyle czasu bowiem trwa peklowanie. Dzięki temu schab nabierze pięknego różowego koloru ale również wspaniałego aromatu. W ten sposób przygotujecie również pyszną szynkę.
Polecam, naprawdę warto!
1 kg schabu bez kości
Zalewa:
2,5 l wody
100 g soli peklowej
łyżeczka cukru
po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
5 liści laurowych
6 ząbków czosnku
Marynata:
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
1/3 szkl oleju rzepakowego
Zalewa:
2,5 l wody
100 g soli peklowej
łyżeczka cukru
po 5 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
5 liści laurowych
6 ząbków czosnku
Marynata:
op. przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
1/3 szkl oleju rzepakowego
W garnku zagotować wodę z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć i włożyć do zimnej zalewy. Przykryć a garnek przełożyć do lodówki na 6-7 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso. Dzień przed pieczeniem mięso wyjąć z zalewy, opłukać i natrzeć marynatą.
Marynata: wszystkie składniki wymieszać.
Mięso związać sznurkiem nadając mu ładny i zwarty kształt, zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Ostudzić.
rewelacyjnie wygląda, przepis sobie zapisuję i spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńNie ma to jak swojski, domowy schabik. W ogóle wszystkie domowe wędliny są o niebo lepsze od kupnych :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda :) domowe najlepsze :)
UsuńPycha ;) uwielbiam takie smakołykki na kanapkę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Usuńto już wiem skąd ta idealna różowość :) nie ma jak domowa wędlinka :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten schabik :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie mięska uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚlinka cieknie na sam widok takiego mięska. Od dawna nie kupujemy wędlin, tylko przygotowujemy swoje. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńAsiu, jeżeli mam 1,5 kg schabu to rozumiem, że wszystkie ilości mnożę x1,5?
OdpowiedzUsuńI ile czasu piec te 1,5 kg schabu?
Pozdrawiam serdecznie
Artur
Niekoniecznie trzeba zwiększyć ilość składników na zalewę i marynatę. Jeśli przygotujesz zalewę z tych proporcji i przykryje schab to będzie ok. Jeśli nie, można garnek uzupełnić przegotowaną, przestudzoną wodą w takiej ilości aby przykryła mięso. To też zależy jak duży jest garnek, w którym bedzie sie peklować. Tak kiedyś zrobiłam i też wyszedł super ;)
UsuńCzas pieczenia można zwiększyć do niepełnych 2 godzin
UsuńIle to jest 100 gram soli peklowej?Dziekuje
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie ma 50 g więc potrzeba 2 opakowań
UsuńDziękuję bardzo,ja mam opakowanie 100 gram czyli całą paczkę muszę dać
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten schabik piekę dość często
OdpowiedzUsuńMam pytanie pieczenie termoobieg czy góra dół
OdpowiedzUsuńJa piekłam góra-dół ;)
UsuńWitam zrobiłam z tego przepisu i jest wyśmienite i teraz już tylko takie będę robić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊
UsuńJaką wagę ma mieć opakowanie przyprawy do mięs?
OdpowiedzUsuń20g
Usuń