sobota, 15 sierpnia 2015

Malinowy Król

To ciasto od razu wpadło mi w oko w pobliskiej cukierni. Nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Skusiłam się i kupiłam. Tak mi posmakowało, że nie byłabym sobą gdybym go sama nie przygotowała. Przyznam się nieskromnie, że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to z cukierni. Ma delikatne i kruchutkie ciasto oraz rozpływający się w ustach krem. Jak dla mnie obłęd. No i te malinki.... Mmmmmm.....
Wypróbujcie sami! :)

Ciasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice.



Ciasto:


250 g margaryny
250 g mąki
szkl cukru 
1 op. cukru waniliowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
5 jajek
60g płatków migdałowych

Krem:

1l śmietanki 30% 
2,5 łyżkiżelatyny
7 łyżek cukru pudru 
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Dodatkowo:

500 g malin
galaretka malinowa




Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2 formy (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st.

Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.Na jeden spód wyłożyć połowę śmietanki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Wylać galaretkę wymieszaną z malinami, odstawić do lodówki aby zastygła.
Na maliny wyłożyć resztę śmietanki, na wierzch ułożyć ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.


Letnie owoce

26 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda te kruche ciasto i do tego malinowa warstwa, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Goście zjedli wszystko do ostatniego okruszka :)

      Usuń
  2. Cudowne ciasto! W smaku na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Wygląda jak takie z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się naprawdę po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu wygląda obłędnie! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Asieńko ;)
      Jak na króla przystało, ciasto wygląda i jest bardzo smaczne :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Asiu ciasto wygląda cudownie :) uwielbiam maliny więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak przygotować mając mrożone maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo :) z galaretką mieszasz zamrożone maliny, z tym, że szybciej ona stężeje ;)

      Usuń
  8. Właśnie robię to ciasto..jestem ciekawa efektu i oczywiście smaku..

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)