Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na fit słodkości. Tym razem jest to pyszny, mocno kokosowy deser z kaszy jaglanej. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Zatem bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na kawałek tej słodkiej przyjemności :)
1 szkl kaszy jaglanej
3 szkl mleka
1 szkl wody
250 ml mleczka kokosowego
5 łyżek ksylitolu
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
1 laska wanilii
130 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
garść płatków migdałów
Kaszę dokładnie przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami mleka i szklanką wody. Gotować na małym ogniu ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy wlać pozostałe mleko i mleczko kokosowe, wsypać kokos i dosłodzić do smaku. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i całość dodać do kaszy. Gotować jeszcze ok 15 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Lekko przestudzić, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładki mus. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem, przełożyć masę jaglaną i wyrównać wierzch. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Ostudzić i schłodzić kilka godzin.
Pysznie wygląda :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) i zapewniam, że podobnie smakuje ;)
Usuńale fajne!!! chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńIza dziękuję :)
UsuńPysznie i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńCzy mleko można zastąpić np.ryżowym??
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńBardzo fajnie pomyślane. Uwielbiam kasze jaglana w deserach!
OdpowiedzUsuńja też ;)
UsuńMuszę wypróbować :) Musi być bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne :)
UsuńPycha :) Już od pewnego czasu chodzi mi po głowie jakieś ciasto z kaszy jaglanej, w połączeniu z kokosem musi być znakomite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) rzeczywiście smakuje świetnie ;)
UsuńAsiu jak zwykle kusisz na weekend pysznościami ;)
OdpowiedzUsuńTak już mam że na weekend musi być u mnie coś słodkiego do kawy ;)))
UsuńPyszności, do tego z mojej ulubionej kaszy. Pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAsiu wspaniały przepis /tak jak blog /pozdrawiam cię
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Teresko :)
UsuńSuper pomysł, ciasto wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńMadziu dziękuję :)
Usuńfantastyczny deser! :) uwielbiam kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
UsuńWspaniały deser, uwielbiam kaszę jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jaglanej nigdy nie robiłam ciasta, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńJak duże musi być naczynie żaroodporne? Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńMoje jest owalne na ok 30 cm
Usuń