czwartek, 18 sierpnia 2016

Sałatka z kapusty i marchwii na zimę

Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :)




2 kg białej kapusty
2 kg marchewki
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli

Zalewa:
2 szkl octu
1 szkl oleju
1 szkl cukru
2 łyżki soli do przetworów
1 łyżeczka pieprzu mielonego




Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.

Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc.

Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki 720 ml i 4 słoiki 1 l.

14 komentarzy:

  1. kiedyś moja Mama robiła podobną, pyszna była :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota, warto robić surówki i sałatki, zima będą jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza salatka jaką znam, robię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka suróweczka na zimę jest wspaniała

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy tej zalewy wystarczy? Mama nadzieję, że warzywa puszczą soki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba sobie zrobię, dawno jej nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam kiedyś podobny przepis ale było mniej marchwi i cebuli a były ogórki zielone i to było wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego po 1 kg tj papryka marchew i cebula a kapusty 3 kg i zalewapo 1 szklanki cukru octu i oleju

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robiè taką samą,tylko nie daję aź 2 szklanek octu,a daję jedną i 2 szkl.wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proporcje warzyw takie same ja w tym przepisie ?

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)