Uwielbiam tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :)
2 kg białej kapusty
2 kg marchewki
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
Zalewa:
2 szkl octu
1 szkl oleju
1 szkl cukru
2 łyżki soli do przetworów
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać.
Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc.
Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki 720 ml i 4 słoiki 1 l.
kiedyś moja Mama robiła podobną, pyszna była :)
OdpowiedzUsuńPyszota, warto robić surówki i sałatki, zima będą jak znalazł
OdpowiedzUsuńSuper zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza salatka jaką znam, robię podobną :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńTaka suróweczka na zimę jest wspaniała
OdpowiedzUsuńPrzyda się :D
OdpowiedzUsuńCzy tej zalewy wystarczy? Mama nadzieję, że warzywa puszczą soki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpokojnie, wystarczy :)
Usuńchyba sobie zrobię, dawno jej nie robiłam
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś podobny przepis ale było mniej marchwi i cebuli a były ogórki zielone i to było wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego po 1 kg tj papryka marchew i cebula a kapusty 3 kg i zalewapo 1 szklanki cukru octu i oleju
OdpowiedzUsuńJa robiè taką samą,tylko nie daję aź 2 szklanek octu,a daję jedną i 2 szkl.wody.
OdpowiedzUsuńA proporcje warzyw takie same ja w tym przepisie ?
Usuń