Jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na moim stole jest kapusta z fasolą i grzybami. Podaję ją jako drugie danie zaraz po barszczyku z uszkami. Najlepiej smakuje na drugi dzień więc gotuję ją zwykle dzień przed Wigilią aby nabrała smaku.
1 kg kapusty kiszonej
50 dag fasoli
10-12 kapeluszy suszonych grzybów
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżka przyprawy do dań z kapusty
sól, pieprz
Dzień wcześniej: Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić na noc.
Na
drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości
(u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba
dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i
zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w
cienkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały
wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy
też doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do kapusty. Całość mieszamy i
gotujemy jeszcze ok 30 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Moja ulubiona kapucha,i gratulacje z publikacji przepisu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam :)
Pozdrawiam smacznie :)
Morgana równiez pozdrawiam :)
Usuń