środa, 18 grudnia 2013

Kapusta wigilijna

Jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na moim stole jest kapusta z fasolą i grzybami. Podaję ja jako drugie danie zaraz po barszczyku z uszkami.  Najlepiej smakuje na drugi dzień więc gotuję ją zwykle dzień przed Wigilią aby nabrała smaku.



1 kg kapusty kiszonej
50 dag fasoli
10-12 kapeluszy suszonych grzybów
4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1-2 kostki grzybowe
sól, pieprz

Dzień wcześniej: namoczyć fasolę przez całą noc. Grzyby dokładnie wypłukać i też namoczyć w wodzie całą noc.
Na drugi dzień: Kapustę i fasolę gotować w osobnych garnkach do miękkości (u mnie było to ok 2 godziny, w trakcie gotowania może zajść potrzeba dolewania wody do fasoli). Gdy kapusta się zagotuje odcedzamy wodę i zalewamy nową, wtedy wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Grzyby gotować ok 30 minut, ostudzić. Pokroić w cieniutkie paseczki lub kostkę i wraz z wodą, w której się gotowały wlewamy do miękkiej kapusty. Dodajemy też ugotowaną fasolę. Wtedy dodajemy kostki grzybowe i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.


A tu jeszcze kartka z Kulinarnych Hitów z grudnia 2012r :)



4 komentarze:

  1. Moja ulubiona kapucha,i gratulacje z publikacji przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Takiej jeszcze nie jadłam :)
    Pozdrawiam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)