Zastanawiacie się co zrobić z górą pierniczków, które zostały po Świętach? I jak wykorzystać bakalie, których nie zużyliście do świątecznych wypieków? Proponuje Wam pyszne batoniki-bajaderki. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę sylwestrową.
40 dag kruchych ciastek ( u mnie pierniczki i kawałek miodownika)
4 łyżki mleka
3 łyżki masła
2 łyżki dżemu pomarańczowego
1 łyżka kakao
10 dag owoców kandyzowanych
5 dag mielonych migdałów
1 płat wafla
polewa czekoladowa
kolorowe cukiereczki
Pierniczki rozkruszyć, wsypać do miski. Mleko i masło rozpuścić, wlać do ciastek. Dodać dżem, kakao i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać bakalie.
Foremkę
(28x8 cm) wyłożyć folią, na dnie położyć wafel (wymiary takie jak
foremki) i wyłożyć masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pokroić na długie batoniki. Polać polewą czekoladową i posypać
cukiereczkami.
Pierniczki można zastąpić dowolnymi kruchymi ciastkami lub ciastami bez masy.
Jeśli używasz jasnych ciastek to watro dodać o 1-2 łyżki więcej kakao.
Bardzo lubię bajaderki. Twoje wyglądają przepysznie! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo te, dzięki pierniczkom, mają ciekawy smak:)
UsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńU mnie nic nie zostało po świętach, mam łasuchów w domku ;)
Twoja słodka propozycja jest bardzo ciekawa, kiedyś skorzystam :)
Pozdrawiam pięknie i smacznie :)
Dobrze, że nic się nie zmarnowało :) pozdrawiam cieplutko :))
Usuń