piątek, 27 grudnia 2013

Pierogi z suszonymi śliwkami

W moim domu jest to obowiązkowe danie wigilijne :) Czasami robię takie pierożki jako drugie danie obiadowe.


Ciasto:
1/2 kg mąki
2 łyżki oleju

30 dag śliwek suszonych/wędzonych bez pestek
cukier waniliowy
 

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać olej i stopniowo dodawać tyle gorącej wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dosyć cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać po jednej śliwce, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierożki. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty. Gorące pierogi wykładać na talerz i posypać cukrem waniliowym. Można polać stopionym masłem.

6 komentarzy:

  1. Takich pierogów jeszcze nie jadłam ale bardzo lubię suszone śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz śliwki suszone to pierogi na pewno Ci posmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie są pierogi z makiem, ale te też są kuszące ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z makiem nie jadłam ale jestem pewna, że by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham pierogi z suszonymi śliwkami na słodko <3 co rok je robię na święta ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je lubię, robie nie tylko w Wigilię ale w ten jeden dzień smakują najlepiej :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)