piątek, 27 grudnia 2013

Wigilijny kompot z suszu

Pyszny tradycyjny kompot, który króluje na naszych wigilijnych stołach. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, wspomaga trawienie. 
Dawniej moja mama często gotowała kompot z samych wędzonych śliwek, które dostawała od swojego taty. Teraz gotujemy taki kompocik, wzbogacony o cynamon, goździki i sok z pomarańczy.




ok 20 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
3 suszone gruszki
garść suszonych moreli
kilka goździków
szczypta cynamonu
kilka gwiazdek anyżu
miód do smaku
 2 pomarańcze


Zagotować ok 2,5 l wody. Wrzucić suszone owoce, anyż, cynamon i goździki. Gotować do czasu aż owoce będą miękkie (ok 15-20 minut). Wlać sok z 1  pomarańczy oraz dodać plasterki drugiej, dosłodzić do smaku miodem. Ostudzić i przecedzić.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam go niestety święta się już skończyły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo go lubię, ale zawsze można sobie zrobic taki kompocik po świętach ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)