Pyszne i sycące danie. Mięsny farsz wzbogacony o suszone pomidorki nabiera wyjątkowego smaku.
Ja lubię gdy są podsmażone i posypane zieleniną.
Równie smaczne są polane zeszkloną na maśle cebulką.
Polecam :)
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki oleju
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
500 g mięsa mielonego np. z łopatki
2 łyżki oleju
kulka mozzarelli
kilka suszonych pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano
mała cebulka
ząbek czosnku
Farsz: na oleju zeszklić posiekaną cebulkę, dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Doprawić do smaku i usmażyć. Ostudzić. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i suszone pomidorki.
Ciasto: w misce wymieszać mąkę z solą. Dodać olej i stopniowo wlewać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi bardzo lubię, ale z takim farszem nie jadłam. Muszą smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam bo są rewelacyjne :)
UsuńPychotka muszą być takie pierożki, nie jadłam, ale na pewno bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna propozycja Asiu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
UsuńPierogi to ulubione danie mojej rodzinki,ale tylko w tradycyjnej wersji, ale ja chętnie skuszę się na takie znakomite pierożki :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńale smakowity farsz!
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPyszne pierożki ❤
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńSztuk nie liczyłam ale wyjdzie 5 porcji ;)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńTo moje smaki, pyszne te Twoje pierożki:)