poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wieniec drożdżowy z makiem

Inna wersja tradycyjnego świątecznego makowca. Tak przygotowany będzie piękną dekoracją świątecznego stołu i na pewno zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. Długo zachowuje świeżość, choć myślę, że nie będziecie mieli okazji tego sprawdzać gdyż bardzo szybko znika z talerza.... ;)
Pochwalę się, że ten wieniec doczekał się publikacji w grudniowych Ciastach na Stół i w dzisiejszej Kropce :)




Ciasto:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko


Masa makowa:
45 dag gotowej masy makowej
10 dag orzechów laskowych
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
jajko



 Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Do masy makowej dodać jajko, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Wyłożyć równą warstwę maku i zwinąć w roladę.
Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony.


Następnie spleść końce ze sobą i zwinąć w wieniec. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach do uzyskania złotobrązowego koloru. Ostudzić.


Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby utrzeć gęsty lukier. Polać roladę.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam makowe ! A to Twoje wygląda tak smacznie że chętnie bym się poczęstowała .

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! wszędzie mnie kuszą te drożdżówki z makiem! a ja je tak uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie skręcony, i te orzechy w środku mmniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa:) Polecam go z całego serca bo jest pyszny i nie taki trudny na jakiego wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :)
    Smaczna, dekoracyjna, świąteczna, słodka propozycja ;)
    Pozdrawiam mile Joasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam takie ciasto :) Tylko moje było z ciasta kruchego

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest cudny, na pewno przepyszny! U mnie właśnie w ciepełku rośnie ciasto na makowiec, ale zrobię tę "cudną" wariację. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)