Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Pyszne i delikatne. Rodzinka była zachwycona jego smakiem. Polecam, będzie idealne do popołudniowej kawki.
65 dag marchewki
2 szkl maki + 1 łyżka
1 szkl oleju
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1,5 szkl suszonej żurawiny
Masa:
1 masło w temp pokojowej
1 serek naturalny 150g w temp. pokojowej
5-6 łyżek cukru pudru
2 garści mielonych migdałów
Ciasto: Marchew umyć, obrać i połowę zetrzeć na
tarce o grubych oczkach a połowę na drobnych. Odcisnąć. Po odciśnięciu
powinniśmy otrzymać ok 2 szkl marchewki. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia, sodą i przyprawami. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Następnie
cały czas ucierając dodawać na przemian po trochę mąki i oleju. Gdy
składniki będą połączone, partiami wmieszać startą marchewkę. Na koniec
dodać żurawinę wymieszaną z łyżką mąki.
Ciasto wylać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównać powierzchnię. Piec ok 35 minut w temperaturze 170 stopni (do
tzw suchego patyczka). Ostudzić.
Masa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać serek i ucierać do
czasu połączenia się składników. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać
migdałami. Schłodzić w lodówce.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChyba podsunę talerzyk:):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń