wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe z żurawiną i masą z serka

Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Pyszne i delikatne. Rodzinka była zachwycona jego smakiem. Polecam, będzie idealne do popołudniowej kawki.





65 dag marchewki
2 szkl maki + 1 łyżka
1 szkl oleju
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1,5 szkl suszonej żurawiny

Masa:
1 masło w temp pokojowej
1 serek naturalny 150g w temp. pokojowej
5-6 łyżek cukru pudru
2 garści mielonych migdałów

Ciasto: Marchew umyć, obrać i połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a połowę na drobnych. Odcisnąć. Po odciśnięciu powinniśmy otrzymać ok 2 szkl marchewki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian po trochę mąki i oleju. Gdy składniki będą połączone, partiami wmieszać startą marchewkę. Na koniec dodać żurawinę wymieszaną z łyżką mąki. Ciasto wylać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec ok 35 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw suchego patyczka). Ostudzić.
Masa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać serek i ucierać do czasu połączenia się składników. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami. Schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)