wtorek, 10 lipca 2018

Olejowe ciasto z borówkami

Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje.
Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami.



Ciasto:
5 jajek
1,5 szkl cukru
2/3 szkl oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szkl mąki pszennej

Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

2 szkl borówek/jagód
cukier puder do posypania




Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto przelać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać borówkami i kruszonką. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Asieńko!
    Pamiętam takie ciasto z dawnych lat. Faktycznie łatwe, szybkie i smaczne:)
    Pozdrawiam mile:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Z ulubionymi owocami każdemu posmakuje ;)

      Usuń
  3. Zainspirowana super przepisem pytam, czy można to ciasto upiec w formie z kominkiem? Jak babę? ��
    Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasto Asiu :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta olejowe. Są proste, zawsze się udają i są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasto zawsze jest dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście bardzo proste, a jak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyprobowane :) ciasto szybko sie robi i jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam wszystkim. Pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)