Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje.
Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami.
Ciasto:
5 jajek
5 jajek
1,5 szkl cukru
2/3 szkl oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szkl mąki pszennej
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej
2 szkl borówek/jagód
cukier puder do posypania
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.
Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto przelać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać borówkami i kruszonką. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne są takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze :)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciasto z dawnych lat. Faktycznie łatwe, szybkie i smaczne:)
Pozdrawiam mile:)
Pozdrawiam :)
Usuńbardzo letni wypiek :)
OdpowiedzUsuńZ ulubionymi owocami każdemu posmakuje ;)
UsuńZainspirowana super przepisem pytam, czy można to ciasto upiec w formie z kominkiem? Jak babę? ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ��
Tak można.
UsuńRewelacyjne ciasto Asiu :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńLubię ciasta olejowe. Są proste, zawsze się udają i są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto zawsze jest dobre ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo proste, a jak pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWyprobowane :) ciasto szybko sie robi i jeszcze szybciej znika z talerza. Polecam wszystkim. Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Przesadziłam trochę z owocami bo jeszcze raz tyle dałam malin. Sądziłam że będzie zaklęć.
OdpowiedzUsuńAle nie 😊 Jestem pod wrażeniem.
Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja 😍 Chętnie wypróbuję przepis 😀
OdpowiedzUsuń