Przygotowania do Świąt u mnie idą pełną parą. Dzisiaj piekłam paszteciki drożdżowe, które podane z czerwonym barszczykiem będą wspaniale smakowały podczas wigilijnej wieczerzy.
Paszteciki są delikatne i mięciutkie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie zdecydowali co jeszcze podać na świąteczny stół.
Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży
Farsz:
60 dag kapusty kiszonej
4 duże pieczarki
duża cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek i mak do posypania
Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać
wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom
kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i
ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną
cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z
pieczarkami, ostudzić.
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól,
cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i
wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do
wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby
podsypać mąką) i podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i
każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku
rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i
zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem.
Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Wyszły mi przepyszne. Dziękuję za ten przepis bo zawsze bałam się drożdżowego ciasta a tu taka niespodzianka. Super
OdpowiedzUsuńJolu ciasto drożdżowe wcale nie jest takie straszne jakby się wydawało ;) Cieszę się, że Ci te paszteciki smakowały i zachęcam do dodania zdjęcia z karteczką do konkursu :)
Usuń