sobota, 14 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Przygotowania do Świąt u mnie idą pełną parą. Dzisiaj piekłam paszteciki drożdżowe, które podane z czerwonym barszczykiem będą wspaniale smakowały podczas wigilijnej wieczerzy.
Paszteciki są delikatne i mięciutkie. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie zdecydowali co jeszcze podać na świąteczny stół.


Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży

Farsz:
60 dag kapusty kiszonej
4 duże pieczarki
duża cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty

żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek i mak do posypania




Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z pieczarkami, ostudzić.

Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką) i podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.  Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub makiem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Wyszły mi przepyszne. Dziękuję za ten przepis bo zawsze bałam się drożdżowego ciasta a tu taka niespodzianka. Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu ciasto drożdżowe wcale nie jest takie straszne jakby się wydawało ;) Cieszę się, że Ci te paszteciki smakowały i zachęcam do dodania zdjęcia z karteczką do konkursu :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)