Przepyszne i aromatyczne ciasto z bakaliami. Moja rodzinka za nim przepada. Piekę go nie tylko w Święta ale także w ciągu roku.
2 szkl mąki
2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 kostki masła
2/3 szkl cukru
ok 30 dag bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, migdały)
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z
cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Wsypać
mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gładką masę (będzie bardzo
gęsta). Dodać bakalie oprószone łyżeczką mąki i wymieszać łyżką. Białka
ubić ze szczyptą soli i łyżką wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do
posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (27,5/8,5 cm)
Piec ok 45-50 minut w 190 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis na mój keks spodobał się i miał publikację w grudniowym numerze (2012r) Kulinarnych Hitów :)
Gratuluje publikacji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń