Cudownie pachną wanilią. Są lekko chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Z ulubionymi dodatkami po prostu pyszne :) I najważniejsze, że zrobisz je w kilkanaście minut!
Takie gofry to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek :)
Najlepsze gofry zrobicie w gofrownicy o dużej mocy. Moja ma 1600W i uważam, że taka jest super. Wcześniej miałam gofrownicę 700W i była za słaba na to aby upiec chrupiące gofry.
2 jajka
1/2 szkl wody gazowanej
400g kefiru
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki
3 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników na gęstą masę. Gofrownicę nagrzać, lekko posmarować olejem (tylko przed smażeniem pierwszego gofra) i wylewać chochelką ciasto. Piec ok 4-6 minut do zarumienienia. Lekko przestudzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. owocami, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.
Z tego przepisu wychodzi ok 10 gofrów.
Wglądają bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
UsuńKochana
OdpowiedzUsuńTwoje gofry wyglądają bardzo smakowicie😊🧇
Nie mam niestety gofrownicy, choć czasem upiekłam bym je dla Dzieci, Wnusia😉
Pozdrawiam pięknie😀☕
Morgano dziękuję :) a gofrownicę naprawdę warto mieć w domu aby przygotować szybki deser gdy chce się czegoś słodkiego ;)
UsuńJa muszę najpierw zainwestować w dobrą gofrownicę o dużej mocy
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, pierwszy raz wśród składników widzę kefir. Myślę, że warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mam w lodówce 500 ml kefiru i zastanawiałam się, jak mogłabym go sprytnie wykorzystać. Twój przepis idealnie pasuje do moich zasobów kuchennych, a Twoje gofry wyglądają tak apetycznie. Mam nadzieję, że uzyskam podobny efekt.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy wyjdą też w opiekaczu?
OdpowiedzUsuń