piątek, 20 grudnia 2013

Ryba po grecku

Uwielbiam tę rybkę. Najbardziej te warzywa i nigdy nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem ich podczas duszenia... Rybkę proponuję Wam nie tylko na wigilijną wieczerzę ale również na inne okazje. Najlepiej smakuje schłodzona, kiedy składniki się przegryzą.




3 duże filety tilapii
4 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 selera
1 por
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
olej
jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

Dekoracja:
natka pietruszki, por, ziele angielskie

Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy i dusić ok 20 minut. Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami. Dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)